Eines de l'usuari

Eines del lloc


Barra lateral

ControlOnLine.net

controlonline.net@gmail.com

public:projectes:cnc:pcb

PCB Printed Circuit Board

Una de les idees que porte fa temps es la de confeccionat plaques de circuits(PCBs), utilitzant el control numèric. (Sense utilitzar la insoladora, ni evidentment plaques fotosensibles).

Opcions

Hi ha varies opcions:

1. Qui un rotulador permanent faci les pistes, després amb sosa càustica o altres reacctios desfacin el coure on no hi es el rotulador.

2. Un fresadora que tragui el coure d'on no faci falta(no es necessari que tragui tot el coure). I després que faci els forats.

3. Una tercera opció que he vist ha internet, Pintar tota la placa amb permanent o esprai després amb un punxó traure el rotulador, el gcode pot ser el mateix que el de la fresadora. No ho veig molt clar però sembla que hi ha gent que ho ha fet.

Generació del gcode o nc

Una vegada hem dissenyat la placa, amb Eagle o millor amb Kicad, inclús amb Fritzing(he de provar-lo). Hem d'aconseguir el gcode, també hi ha varies opcions:

1. hp2xx Es una eina de línia de comandaments, Agafa com entrada un arxiu amb les següents extensions; gl2, hg1, hg2, hgl, hp, hp1, hp2, hpgl, hpgl2, pgl que son el que utilitzen els plotters hp, son archis asccii. Per exemple el inkscape exporta a .hpgl. Doncs hi la possibilitat de passar aquest arxius a gcode. Amb l'opció -nc, hi ha mes opcions evidentment, inclus pot passar un raster(jpg, png…), pot ser interssant per coses més artistiques. Però per a questions de nc (control numeric) aquestes son les opcions:

 Almost any CAD software
can be used providing it supports hpgl (plotter) file export.

Command Line:-

hp2xx -m nc                - selects the output to be .nc (CNC Code)
hp2xx -m nc -t              - output cnc code and preserve the true sizes.
hp2xx -m nc -t -x aa -y bb -    - as above with an x offset aa and y offset bb.
hp2xx -m nc -t -T n -z xx -Z yy  - Specify cutting depth and height for pens!

Tool Selection and Engage / Retract parameters.

  -T Selects the current tool you wish to change.
  The tool number is the same as the PEN number used in the HPGL file.
  Therefore PENS 1 to 255 correspond to Tools 1 to 255

  -z Engage (DOWN) is the tool cutting depth. (It is assumed 0 is the part surface)

  -Z Retract is when the tool moves to a safe distance (up) to move over the surface.

Defaults are +1.0 for retract height and -1.0 for engage or cutting depth for all tools.

To change these use the -T -z and -Z command line options:

hp2xx -m nc -t -T 1 -z -0.2 -Z 12.5

Will retract to 12.5mm before any rapid moves in the X or Y direction and cut to -0.2mm
using Tool 1.

Make sure the drawing only uses PEN 1 or check the output from hp2xx to
see which pens have been used and specify the engage and retract levels accordingly.

Note: hp2xx -m nc -t -z 0.2 -Z 12.5 will default to using tool 1.

Warnings will be given if the engage depth is possitive or of the retract height is negative.
If no tool is specified Tool 1 is assumed for all engage / retract (Z) moves - there is
NO checking to see if the current PEN matches the actual tool being used.

See the Example Page for more information.

2. FlatCAM. Aquest programa sembla ideal, a partir dels GERBER(arxius CAM dels PCB), fa un gcode per una fresadora, per fer les pistes sense necessitat de traure tot el coure i fer els forats.

Amb la impressora 3D

En realitat fresadores, impressores 3D es semblen molt, però mecànicament la impressora 3D no ha de fer esforços, la fresa a mes de vibracions hauria de realitzar esforços, millor hauria de ser tot amb varilla roscada en comte de corretges dentades. A thingiverse ja han fet per posar l'eix flexible de la Dremel i aquesta es la resposta quan li prgunte si la utilitzada:

Did you get back to this and use it? Yes, I used this for a bit. Problem is the Prusa I3 Chassis is just way too prone to vibration. The 3D Printed version of the design is just too wibbly for PCB Etching

Pense que la millor solució per no fer malbé la impressora es amb el mètode del rotulador permanent sobre una placa que no cal que tingui impregnació fotosensible.

Pel que fa al gcode crec que ho puc solucionar amb el FlatCAM, tot i que per fer una pista el que fa es fer com una illa amb la fresadora, si el rotulador es el suficientment gros, i la pista el suficientment estreta semblarà com una sola línia. També puc provar perquè hi ha varies possibilitats més, hp2xx, el plugin del inkscape, el pyCAM, http://www.camotics.org/ per la simulació.

Pel que fa al adaptació per al rotulador(pen), es interesant que tingui un sistema que fací pressió. he trobat aquest a thingiverse, Elastico Pen Holder

Exemples recomanacions

He trobat aquests exemples molt interesants que recomanen la fresa amb V de 60º inclus 90º

La placa pequeña, muy probablemente ha sido fresada con una CNC con husillos. Los dientes de sierra de la otra placa más grande son característicos de haber usado varillas roscadas (simplemente las varillas no son tan precisas, como dice Aisflou). Para la broca, la que mejor me ha funcionado hasta ahora es la V de 60deg. Incluso las de 90deg dan buenos resultados. Ángulos menores dejan la viruta de cobre y hay que lijar la placa después.

public/projectes/cnc/pcb.txt · Darrera modificació: 2017/09/10 10:41 per crevert